Miesiarka spiralna – do czego służy?
2 min readMiesiarki spiralne są jednym z podstawowych urządzeń stanowiących podstawowe wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji, kawiarni, cukierni, baru, stołówki itd. Warto w nie zainwestować, aby usprawnić pracę personelu. Na rynku występuje wiele modeli i można dopasować idealną do potrzeb. Poniżej podpowiadamy, czym kierować się podczas jej wyboru.
Do czego służy miesiarka spiralna?
Miesiarka służy do sprawnego wyrabiania ciast o cięższej konsystencji – z jej pomocą można przygotować idealne ciasto do pizzy, chleba, pierogów itd. Proces jego przyrządzania jest też znacznie szybszy.
Miesiarka jest zatem ważnym elementem wyposażenia m.in. w pizzeriach i restauracjach, w których wypieki są przyrządzane na miejscu, a także w piekarniach. Na rynku są jednak także modele przeznaczone do zastosowań w cukierniach, które posłużą jako niezastąpiony pomocnik w każdej kuchni.
Czym kierować się podczas wyboru miesiarki?
Pojemność. Miesiarki spiralne do ciasta są jednym z kluczowych urządzeń będących na wyposażeniu różnych lokali gastronomicznych. Co więcej, można dopasować model konkretnie do swoich potrzeb – do wyboru są sprzęty o różnej pojemności, np. 10, 20 czy 48 litrów. W dużych i działających przez cały rok restauracjach konieczna będzie miesiarka spiralna o pojemności 48 litrów, w innych lokalach sprawdzi się model 10 litrowy.
Moc miesiarki. Poza tym zwróć uwagę na moc miesiarki – urządzenia o dużej mocy będą odpowiednie w świetnie prosperującym i dużym lokalu, w niewielkim barze zapewne nie będą wykorzystywać swojej pełnej mocy. Ważną cechą każdego sprzętu jest także jego wykonanie, a konkretnie – materiał. Dobrej jakości miesiarki gastronomiczne produkowane są ze stali nierdzewnej.
Materiał, jakość wykonania. Wybór konkretnej miesiarki nie jest prosty – najważniejszym parametrem jest jednak pojemność poszczególnych modeli. Warto zainwestować w solidnie wykonany sprzęt, o wytrzymałej konstrukcji, prosty w obsłudze oraz utrzymaniu w czystości.
Ważne elementy miesiarki, np. dzieża, obudowa, spirala czy pokrywa powinny być wykonane z wysokiej jakości stali, aby zagwarantować wieloletnią żywotność urządzenia. Na jej trwałość wpływają też podzespoły – jeśli są dobre – sprawdzą się również podczas intensywnej eksploatacji.
Miesiadło. Miesiadło o kształcie spiralnym idealnie połączy składniki, co wpłynie także na wydajność pracy. Optymalne parametry przygotowywanego ciasta i właściwe spulchnienie zapewnią zaś najlepszy efekt – ciasto idealne.