13 grudnia 2024

Blue-Bell – porady dla Ciebie!

Praktyczne porady do stworzenia swojego wymarzonego domu. Napisz do nas, a postaramy się pomóc.

Koszty otwarcia restauracji z daniami z kurczakiem

Restauracja z daniami z kurczaka

W ostatnich latach w Polsce wzrosła popularność lokali gastronomicznych serwujących dania z kurczakiem w amerykańskim stylu. Jest co najmniej kilkaset takich miejsc prowadzonych według autorskich pomysłów właścicieli lub wg sprawdzonych zasad opracowanych przez franczyzodawcę. Aby marzenie o restauracji mogło się spełnić, należy poczynić odpowiednie przygotowania do otwarcia lokalu, opracować dobry biznesplan i dysponować kapitałem. Zmniejszyć koszty można poprzez współpracę ze znaną siecią franczyzową lub skorzystanie z funduszy unijnych.

Spełnienie marzeń

Konkurencja na rynku restauracji oferujących dania z panierowanym kurczakiem jest w tej chwili niewielka, co oznacza, że każdy, kto ma ochotę prowadzić biznes gastronomiczny, może pokusić się o otworzenie własnego lokalu. Na szczęście, ludzie rozsmakowali się w daniach z kurczakiem w panierce i jest duże zapotrzebowanie na potrawy z jego udziałem.

Mięso z kurczaka jest delikatne, lekkostrawne i powszechnie lubiane. W chrupiącej panierce smakuje wybornie i bez trudu na jego zjedzenie dają namówić się nawet dzieci nieprzepadające za mięsem.

Otwarcie restauracji, w której najważniejszym składnikiem menu jest kurczak, może być spełnieniem marzeń o własnym biznesie gastronomicznym.

Koszt otwarcia restauracji z panierowanym kurczakiem w roli głównej jest zależny od wielu czynników, między innymi od lokalizacji i opłat za wynajęcie lokalu. Co istotne, powodzenie działalności zależy od lokalizacji. Lokal gastronomiczny w centrum miasta, w pobliżu dużych firm, uczelni, w miejscowości turystycznej ma większe szanse na sukces niż ten, zlokalizowany na uboczu czy bardzo małym mieście. Sieci restauracyjne oferujące współpracę młodym adeptom biznesu gastronomicznego zwracają dużą uwagę na lokalizację, gdyż jest ona kluczowa w drodze do sukcesu.

Koszty wyposażenia lokalu gastronomicznego

Koszty otwarcia restauracji z daniami z kurczaka można podzielić na kilka grup: koncesje, reklama, wyposażanie sali i kuchni, opłaty stałe: media, czynsz, pierwsze zamówienia towarów, koszty pracownicze. Meble kuchenne i podstawowe sprzęty: lodówka, zamrażalka, smażalnik bądź frytownica, kuchenka, plus wyposażenie: naczynia, meble kuchenne to kilkadziesiąt tysięcy złotych. Jeżeli kupujemy wszystkie rzeczy nowe, to trzeba liczyć się z wydatkiem od 30 000 zł. Koszty rosną, jeżeli planowana jest sprzedaż kawy, alkoholu czy dodatkowych napojów. Można je zmniejszyć kupując na przykład używany sprzęt gastronomiczny lub odkupując je od poprzedniego właściciela lokalu.

Koszty sali

Restauracja posiada salę dla gości, której wyposażenie trzeba uwzględnić w kosztach otwarcia restauracji. W sali obowiązkowe są: stoły, krzesła i ładne, stylowe dekoracje. Cena zależy od wybranych przedmiotów i stylu urządzenia wnętrza.

Każdy lokal restauracyjny musi mieć szyld z nazwą. Jego koszt to ok. 700 zł, do nawet kilku tysięcy. Pierwszą rzeczą, którą chce zobaczyć klient w restauracji, jest tablica z menu bądź materiały drukowane z rozpiską menu – musi zachęcać do skorzystania z oferty. To również dodatkowe koszty sięgające czasem nawet kilku tysięcy złotych (w zależności od rozwiązania). Do wydatków podstawowych zalicza się także zakup kasy fiskalnej, której ceny kształtują się w przedziale od 1000 do 4000 zł.

Wydatków może wydawać się sporo, jednak opłaty te zwracają się w przeciągu kilku miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.