11 października 2024

Blue-Bell – porady dla Ciebie!

Praktyczne porady do stworzenia swojego wymarzonego domu. Napisz do nas, a postaramy się pomóc.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej i kawiarni

Kucharz w dobrze wyposażonej kuchni gastronomicznej

Profesjonalna kuchnia to serce każdego lokalu gastronomicznego – restauracji, kawiarni, stołówki czy cukierni. Odpowiednie wyposażenie to podstawa, aby lokal mógł sprawnie funkcjonować, a efekty pracy całego zespołu były jak najlepsze, co przełoży się także na liczbę gości oraz zysk. Czego nie może zabraknąć – podpowiadamy, jakie wyposażenie kuchni gastronomicznej jest niezbędne w każdym lokalu.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – podstawy

Wyposażenie każdego lokalu powinno obejmować różne urządzenia i sprzęty, a także akcesoria – wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, charakteru lokalu, serwowanej kuchni, a także ustalonego menu. Są jednak podstawy, których nie powinno zabraknąć w żadnym lokalu – jak m.in. automatyczny ekspres do kawy, piec konwekcyjny czy sprzęt do przechowywania i chłodzenia żywności. Poniżesz omówimy wybrane z nich.

Automatyczny ekspres do kawy

Wbrew pozorom automatyczny ekspres do kawy to kluczowy sprzęt nie tylko w kawiarni i cukierni, ale także restauracji czy barze. Kawa to jeden z podstawowych napojów serwowanych w każdym lokalu – powinna być jak najlepszej jakości. Musi to być sprzęt o dużej wydajności, solidnie wykonany i wytrzymały.

Piec – różne rodzaje

Podstawowe wyposażenie kuchni gastronomicznej to również piec – należy jednak wybrać odpowiedni model do swoich potrzeb. Piec jest jednym z niezbędnych elementów, ale musi być wydajny i solidny – obowiązują go te same kryteria, co automatyczny ekspres do kawy. Dobrym wyborem do gastronomii będzie piec konwekcyjny, gdyż pozwoli zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. Zyskują one coraz większą popularność.

Wyróżnia je termoobieg oraz specjalny układ grzewczy, dzięki czemu temperatura wewnątrz pieca jest równomierne rozłożona. Nowoczesne piece konwekcyjne to najlepszy wybór dla gastronomii, ale warto przemyśleć zakup konkretnego modelu.

Urządzenia do przechowywania i chłodzenia

Jako wyposażenie kuchni gastronomicznej niezbędne są także urządzenia chłodnicze i mroźnicze służące do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Są to między innymi komory, szafy, lady i stoły chłodnicze oraz mroźnicze, kostkarki, zamrażarki, witryny chłodnicze oraz chłodziarki do napojów. Konkretny sprzęt trzeba dopasować do lokalu i potrzeb.

Każdy lokal wymaga zainwestowania dużych nakładów finansowych, dlatego warto już na początku przygotować listę niezbędnych urządzeń i akcesoriów, zależnie od wielkości i charakteru lokalu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.