Wyposażenie kuchni gastronomicznej i kawiarni
Profesjonalna kuchnia to serce każdego lokalu gastronomicznego – restauracji, kawiarni, stołówki czy cukierni. Odpowiednie wyposażenie to podstawa, aby lokal mógł sprawnie funkcjonować, a efekty pracy całego zespołu były jak najlepsze, co przełoży się także na liczbę gości oraz zysk. Czego nie może zabraknąć – podpowiadamy, jakie wyposażenie kuchni gastronomicznej jest niezbędne w każdym lokalu.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – podstawy
Wyposażenie każdego lokalu powinno obejmować różne urządzenia i sprzęty, a także akcesoria – wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, charakteru lokalu, serwowanej kuchni, a także ustalonego menu. Są jednak podstawy, których nie powinno zabraknąć w żadnym lokalu – jak m.in. automatyczny ekspres do kawy, piec konwekcyjny czy sprzęt do przechowywania i chłodzenia żywności. Poniżesz omówimy wybrane z nich.
Automatyczny ekspres do kawy
Wbrew pozorom automatyczny ekspres do kawy to kluczowy sprzęt nie tylko w kawiarni i cukierni, ale także restauracji czy barze. Kawa to jeden z podstawowych napojów serwowanych w każdym lokalu – powinna być jak najlepszej jakości. Musi to być sprzęt o dużej wydajności, solidnie wykonany i wytrzymały.
Piec – różne rodzaje
Podstawowe wyposażenie kuchni gastronomicznej to również piec – należy jednak wybrać odpowiedni model do swoich potrzeb. Piec jest jednym z niezbędnych elementów, ale musi być wydajny i solidny – obowiązują go te same kryteria, co automatyczny ekspres do kawy. Dobrym wyborem do gastronomii będzie piec konwekcyjny, gdyż pozwoli zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. Zyskują one coraz większą popularność.
Wyróżnia je termoobieg oraz specjalny układ grzewczy, dzięki czemu temperatura wewnątrz pieca jest równomierne rozłożona. Nowoczesne piece konwekcyjne to najlepszy wybór dla gastronomii, ale warto przemyśleć zakup konkretnego modelu.
Urządzenia do przechowywania i chłodzenia
Jako wyposażenie kuchni gastronomicznej niezbędne są także urządzenia chłodnicze i mroźnicze służące do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Są to między innymi komory, szafy, lady i stoły chłodnicze oraz mroźnicze, kostkarki, zamrażarki, witryny chłodnicze oraz chłodziarki do napojów. Konkretny sprzęt trzeba dopasować do lokalu i potrzeb.
Każdy lokal wymaga zainwestowania dużych nakładów finansowych, dlatego warto już na początku przygotować listę niezbędnych urządzeń i akcesoriów, zależnie od wielkości i charakteru lokalu.