26 czerwca 2022

Blue-Bell – porady dla Ciebie!

Praktyczne porady do stworzenia swojego wymarzonego domu. Napisz do nas, a postaramy się pomóc.

Miesiarka spiralna – do czego służy?

2 min read
Miesiarka spiralna

Miesiarki spiralne są jednym z podstawowych urządzeń stanowiących podstawowe wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji, kawiarni, cukierni, baru, stołówki itd. Warto w nie zainwestować, aby usprawnić pracę personelu. Na rynku występuje wiele modeli i można dopasować idealną do potrzeb. Poniżej podpowiadamy, czym kierować się podczas jej wyboru.

Do czego służy miesiarka spiralna?

Miesiarka służy do sprawnego wyrabiania ciast o cięższej konsystencji – z jej pomocą można przygotować idealne ciasto do pizzy, chleba, pierogów itd. Proces jego przyrządzania jest też znacznie szybszy.

Miesiarka jest zatem ważnym elementem wyposażenia m.in. w pizzeriach i restauracjach, w których wypieki są przyrządzane na miejscu, a także w piekarniach. Na rynku są jednak także modele przeznaczone do zastosowań w cukierniach, które posłużą jako niezastąpiony pomocnik w każdej kuchni.

Czym kierować się podczas wyboru miesiarki?

Pojemność. Miesiarki spiralne do ciasta są jednym z kluczowych urządzeń będących na wyposażeniu różnych lokali gastronomicznych. Co więcej, można dopasować model konkretnie do swoich potrzeb – do wyboru są sprzęty o różnej pojemności, np. 10, 20 czy 48 litrów. W dużych i działających przez cały rok restauracjach konieczna będzie miesiarka spiralna o pojemności 48 litrów, w innych lokalach sprawdzi się model 10 litrowy.

Moc miesiarki. Poza tym zwróć uwagę na moc miesiarki – urządzenia o dużej mocy będą odpowiednie w świetnie prosperującym i dużym lokalu, w niewielkim barze zapewne nie będą wykorzystywać swojej pełnej mocy. Ważną cechą każdego sprzętu jest także jego wykonanie, a konkretnie – materiał. Dobrej jakości miesiarki gastronomiczne produkowane są ze stali nierdzewnej.

Materiał, jakość wykonania. Wybór konkretnej miesiarki nie jest prosty – najważniejszym parametrem jest jednak pojemność poszczególnych modeli. Warto zainwestować w solidnie wykonany sprzęt, o wytrzymałej konstrukcji, prosty w obsłudze oraz utrzymaniu w czystości.

Ważne elementy miesiarki, np. dzieża, obudowa, spirala czy pokrywa powinny być wykonane z wysokiej jakości stali, aby zagwarantować wieloletnią żywotność urządzenia. Na jej trwałość wpływają też podzespoły – jeśli są dobre – sprawdzą się również podczas intensywnej eksploatacji.

Miesiadło. Miesiadło o kształcie spiralnym idealnie połączy składniki, co wpłynie także na wydajność pracy. Optymalne parametry przygotowywanego ciasta i właściwe spulchnienie zapewnią zaś najlepszy efekt – ciasto idealne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.